In support of Peace one DayDet är den 20 september 2009 när jag skriver detta efter att just ha läst en artikel i Dagens Industri om Internationella Fredsdagen, en man vid namn Jeremy Gilley och en organisation som heter Peace One Day.

Förutom att artikeln och dess innehåll berörde mig på många plan så såg jag också att det var något jag ville vara med att bidra aktivt till.

En dröm på väg att bli verklighet...

Historien bakom organisationen och en mans dröm har i mina ögon också mycket att lära oss om att vara passionerade för något och att bry oss om. 1998 fick Jeremy Gilley en idé om en dag med fred i världen.

Sedan dess har han ägnat sitt liv åt att göra drömmen till verklighet och filmare som han är beslöt han sig för att dokumentera vägen dit.

Smärtsam motgång...

År 2001 bidrog hans arbete till att FN:s generalförsamling antog den 21 september som den internationella fredsdagen varje år. Den 11 september samma år samlas Kofi Annan, Jeremy och många andra på Manhattan framför FN:s högkvarter i New York för att offentliggöra den Internationella Fredsdagen.

Innan Kofi Annan hann upp på podiet flög de två kapade flygplanen in i World Trade Center.

Jeremy GilleyBejublad framgång...

Hösten 2007 får Jeremy Gilley, hemkommen från en av sina resor till Afghanistan, ett brev från ledaren för Mujahedin som förklarar att man inte kommer att kidnappa eller attackera någon den 21 september det året.

När dagen infaller kommer hjälptransporter in i den delen av Afghanistan för första gången på flera år och ger vård till 1,4 miljoner barn.

Den 21 september 2009

Den 21 september 2009 genomförs matleveranser till fattiga delar av världen, eldupphör hålls i delar av Afghanistan, fotbollsmatcher i fredens tecken genomförs i 192 länder runt om i världen sponsrade av konkurrenterna Adidas och Puma i samarbete, Jeremys film "The Day after Peace" visas runt om i världen med mera...

Denna artikel är vårt sätt att bidra till att sprida vetskapen och kunskapen om den Internationella Fredagsdagen. Vill du bidra får du gärna hjälpa till att sprida denna information, via denna sida eller länkarna nedan.

Länkar

Artikel i DI om Jeremy Gilley
Peace One Day hemsida
Peace One Day på Facebook
Jeremy Gilley på Twitter

Stockholm, 20 september 2009
Markus Amanto


Annons:

Handledning online för chefer och ledare

Delta i handledning för chefer och ledare med Markus Amanto och Ann Bergman.

Läs mer och ansök 

Starta dina studier

Alla 26 lektioner är gratis och inkluderar brev, artiklar och filmer.

Ingen registrering krävs.

Se lektioner och kom igång!