Närbild av en man och en kvinna i ett parförhållande

Ett av de viktigaste skiften av vårt synsätt, av vårt relationsparadigm, är att gå från tron att världen och relationer handlar om jag, till att de handlar om vi. Relationer handlar om oss, inte mig.

Det är när jag fokuserar enbart på mig själv som jag känner smärta, det är då känner känslor som får mig att agera på barnsliga sätt som inte gynnar min relation eller att ta till en föräldrahållning som kritiserar min partner.

Världen handlar inte om jag - den handlar om vi!

Det händer med jämna mellanrum att vi våra relationer gräver ner oss i oss själva. Vi känner oss orättvist behandlade eller förbisedda.

Det ögonblick som jag förmår inse att jag fastnat i ett överdrivet jag-fokus och istället kan övergå till att fokusera på både andra mig själv, i samma ögonblick frigör jag mig själv och får tillgång till mer av mig själv.

Markus: Jag märker mycket tydligt skillnaden på att fokusera på jag eller att fokusera på vi. Det har varit lätt för mig att halka in i ett överdrivet fokuserande på mig själv och där byggs inga passionerande och lustfyllda relationer, det är en sak som är säker.

Det är en fantastisk frigörelse i det ögonblicket jag kliver ur mina egna behov och är till fullo med min partner. Saker som nyss verkade omöjliga att överkomma blåser snabbt bort och ersätts med det fria valets möjlighet och smärtfrihet.

Att ge

En amerikan vid namn Zig Ziglar som har en lång och framgångsrik karriär som säljare och utvecklare av mänsklig potential fångade det hela på ett utmärkt sätt när han sa: ”om du hjälper tillräckligt många andra att få det som de vill ha, kan du få allt du vill ha”.

Det samma gäller i relationer, om du hjälper din partner att tillräckligt mycket och ofta att få det hon eller han behöver, utan att göra våld på dig själv, så kan du få allt du önskar i relationen.

Om du istället tänker allt du vill och strävar efter att få din partner att ge dig det så kan du lika gärna försöka gräva ett dike tvärs igenom Sibirien med hjälp av en tandborste och en tesked. Det kommer att vara ungefär lika effektivt och du kommer att få uppleva ett ungefär lika bistert klimat i slutändan.

Notera att det handlar om att ge din partner det han eller hon verkligen behöver, inte det som du tror att de behöver eller kanske inte det som de säger sig vilja ha.

Att verkligen förstå vad din partner behöver handlar om att glömma bort dig själv för en stund och bli en detektiv som fångar varje signal, verbal eller icke-verbal, för att förstå din partners behov.

Gör du detta från en centrerad plats, en plats där du ger för givandets skulle och inte för att du ska få så fantastiskt mycket tillbaka, då har du frigjort den magiska kraften i vi istället för jag.