Intim relation mellan ett par

I en kraftfull och välmående relation där vi fördjupar relationen till varandra kan vi urskilja följande rörelse.

Det vill säga en nedåtgående spiral som leder till en fördjupad relation genom att vi öppnar oss och ger ett förtroende och ger intimitet. Det stärker då kärleken om det tas emot på ett bra sätt, vilket i sin tur ger utrymme för mer intimitet, som sin tur leder till…just det, ökad kärlek. Det kännetecknar en mogen relation.

En omogen relation

En omogen relation har motsatt rörelse, det vill säga en uppåtgående spiral som leder till ytliga och plastiga relationer, där vi vaknar till med ett ryck en dag och inser att vi blivit två främlingar som lever under samma tak. Mycket yta eller masker skulle man kunna säga.

Detta åstadkoms genom att någon håller något för sig själv som skulle vara bra för den andre att känna till, kanske gör den ene detta på grund av att denne blir en smula osäker på hur det ska mottas. Rädsla och osäkerhet smyger sig och börjar gnaga på kärlekens pelare.

Detta leder troligen till att partnern känner att något inte sägs, att något inte står helt rätt till. Om de då också själva blir osäkra och rädda så är chansen stor att de känner en smula mindre kärlek och risken är stor att de själva blir mindre intima. Kärleken minskar då än mer och så har vi en motsatt spiral.

Filippa: Ibland glömmer jag bort att det är mitt jobb som kvinna att testa mannens styrka att stå stark och fast i sin kärlek till mig även när jag stormar av känslor, då känner jag att vi glider ifrån varandra.

När jag vågar testa hans styrka och vågar blotta mig och vara ärlig, vågar känna allt jag känner och jag levererar det utan att linda in det i bomull så sker det häftiga saker. Han går då in och använder sin manlighet och står fast i sin kärlek till mig på ett lugnt, fast och kärleksfullt sätt.

När jag försöker stöta bort honom så kommer han lugnt efter. Det ger en ökad kärlek och intimitet mellan oss. Våga testa mannens styrka och män, stå kvar vad som än händer…

Markus: Ibland blir jag lat och glömmer i vardagens lager av göromål bort att skapa stunder av intimitet med min käresta. Små eller stora ögonblick där jag visar mer av min själ, mer av hela mig. Genom lekfullhet eller genom att helt enkelt vara närvarande och sann.

Omvänt när jag påminner mig själv och skapar utrymme för sådana stunder i vardagen så kan jag bokstavligen känna kärlekens rötter gro sig starkare och hälsosammare under mina fötter.