Par som ler tillsammans

För att understödja de fem pelarna ovan ser du till att ha fyra stödfunktioner i trim.

De är:

  • Vila och avslappning (ge dig tid till återhämtning, sov gott och unna dig massage)
  • Miljö (vårda din hemmiljö med ren luft och friskt vatten)
  • Motion (rör på dig regelbundet, människokroppen är byggd för rörelse)
  • Näring (se till att mata din kropp med kvalitativt bränsle)

Filippa: Balans i livet för mig är inte att alla problem var borta utan att jag med ett flyt, tar hand om de problem som finns och att jag mår bra under tiden.

Balans är att känna att jag har det som jag vill ha det och jag kan aktivt välja hur jag vill vara och agera i olika situationer, även oväntade och eventuellt obehagliga situationer. Att jag trivs utanför min trygghetszon.

Jag vill vakna utvilad och känna mig pigg, frisk och full med energi. Balans är när jag känner att relationerna med min partner, mina föräldrar och mina bröder är bra.

Jag vill känna att jag inte behöver vända på kronorna när jag handlar utan att jag har stor valfrihet att handla och göra det som jag vill och att jag kan skänka minst 10% av det jag tjänar till välgörande ändamål.

Jag vill känna att jag bidrar till samhället och världen på olika sätt och att jag gör det med glädje.

Markus: Jag använder sedan en tid tillbaka de fem pelarna ovan och de fyra stödfunktionerna som grund för planering av mitt liv.

Jag märker en fantastisk skillnad i min produktivitet, effektivitet och kvalitet i alla de olika områdena när jag ser till att inkludera de olika delarna.

Jag har hört andra säga att de korsbefruktar varandra, nu kan jag verkligen bära vittnesbörd om att det verkligen är så.

Till exempel om jag sitter och jobbar med något som uppenbarligen har bäring på att bidra til sund ekonomi så hamnar jag ibland i ”jag sitter bara fem minuter till så att jag får det här gjort” och så rusar tiden i väg minst en halvtimme.

När jag har lärt mig att istället vara disciplinerad, avbryta som planerat och ge mig tid att till exempel vårda hemmet eller vänskapsrelationer så händer något fantastiskt nästa dag. Jag är oerhört motiverad när jag sätter mig med jobbet igen och är full av energi.

Hur många gånger är det inte vi har suttit 8-10 timmar med något och inte fått ett dyft gjort? Det finns mycket effektivitet och kvalitet att hämta i en balanserat liv.

Planera ditt liv för välmående

Planering är som vi nämnt ovan en stor nyckel till ett liv i balans. Det som inte viker tid åt att planera sitt liv, planerar för misslyckande. En amerikansk herre vid namn Jim Rohn säger att om man inte har planerat sin dag redan färdigplanerad innan man vaknar på morgonen så kan man lika gärna kasta in handduken.

Det bästa att göra med den dagen är då enligt honom att avsätta den just till planering. Så att du planerar din kommande dag, vecka och till och med månad.