Man och kvinna som kommunicerar med varandra

Om du inte kan rangordna dina egna behov så kommer här lite av det som kännetecknar personer som fokuserar på de olika behoven.

Visshet

Du gör inget som kan innebära en risk för dig på något sätt, du går troligt vis inte ut mer än nödvändigt och du har larm på även när du är hemma.

Du går ut så lägger du märke till alla människor som skulle kunna skada dig eller ditt självförtroende och du umgås bara med människor som du litar fullständigt på och som du kan kontrollera, du lever inte i en relation för då blir du mer sårbar eller du lever med en person som du kan styra.

Du säger ofta ”akta!”, ”det är farligt”, för säkerhetsskull, försiktig, var rädd om dig och du pratar hellre om andra än berättar om dig själv eller dina känslor. När du fattar beslut så tar du det som gör minst ont och du ser till att snabbt kunna ta dig där ifrån om det inte skulle gå som du tänkt dig.

Ovisshet

Du har inga problem i livet, du ser allt som utmaningar och äventyr.

Du utsätter dig för risk hela tiden och är otålig du har inga problem med att bränna broar och satsa på det du tror på även när andra varnar dig, du flyttar ofta eller är inte hemma så ofta och har troligtvis inte ett jobb utan är investerare eller äger ditt eget företag där du självklart inte behöver vara så mycket.

Du reser mycket och då gärna till ställen som kan ge dig adrenalinkickar. Du investerar hellre på börsen än sätter pengarna på banken. Du umgås med människor som kan utmana dig och som tillåter dig att vara spontan och höra av dig när du känner för det och människor som hänger med på dina äventyr.

Betydelsefullhet

Du är en person som andra ofta följer och som andra lyssnar på, du ser till att ha kunskap om ämnen som är viktiga för dig och du delar gärna med dig av dessa.

Människor har ofta respekt för dig och man vet att det inte går att sätta sig på dig även om många försöker, en del kan känna sig hotade av dig och du backar inte för konflikter. Du ser till att man lägger märke till dig tex. kläder, hår, smycken, bil, röst, stora gestikuleranden, storys om dina prestationer eller dina problem som är större än alla andras.

Du har inte heller några problem att roa dig själv i en grupp och du kan gå och göra något helt själv om ingen vill följa med. Du sätter uppgiften före relationen med andra.

Tillhörighet

Du är en person som lätt blir omtyckt av andra, du smälter snabbt in och hamnar sällan i konflikt med andra.

Du är intresserad av andras storys och vill ogärna stå i centrum själv. Dina åsikter är oftast inte så starka och när någon frågar dig vad du tycker eller vill, svarar du ofta ”jag vet inte” eller ”det spelar ingen roll”. Följer hellre än leder.

I ett projekt så ser du till att alla får vara med och tycka och att alla är nöjda innan ni fattar ett beslut. Du finns gärna till för andra och du har alltid en axel ledig om någon behöver gråta ut.

Filippa: Anthony Robbins påstår att ”Ovissheten som du klarar av att ha i ditt liv står i direkt proportion till din livskvalitet”

Vad menar han med det?

Jo, om du är beroende av att ha koll på din omgivning, kontrollera människor och situationer för att du är rädd för att om du inte gör det så kommer du lättare att uppleva smärta.

Behöver du dessutom ha koll på dina känslor och beteende för att om du inte har det så kommer du att uppleva smärta (till exempel, rädd för att bli dömd av andra, att inte duga som man är) eftersom det är omöjligt att kunna kontrollera allt som sker runt en.

Om detta är din situation så kommer du ha svårt för att släppa loss och lita på andra och lita på dig själv, att vad som än händer så duger du som du är, du kommer att klara av alla utmaningar som kommer till dig, du kommer helt enkelt ha svårare att njuta av livet, vara spontan, ge kärlek till andra utan att förvänta dig något tillbaka.

En sanning som ger mig trygghet är ”allt som sker har en mening som gynnar mig i långa loppet även om jag inte kan se det idag”.

Markus: Min partner och jag har haft några spännande krockar när det gäller mitt behov av betydelsefullhet som hamnar högt på min prioritering och hennes behov av tillhörighet som hamnar högre på hennes lista.

När vi till exempel har arbetat med nätverksmarknadsföring och skulle avgöra upplägget på arbetet med människorna i vårt team. För mig var det solklart att det var resultat som gällde och skulle prioriteras, sätt upp målen och nå dem var min devis.

För henne var det viktigt att vi skulle ha trevligt, skapa glädje och sociala tillfällen. Ibland missade vi i stridens hetta att de skilda behoven bakom, men när vi kunde göra det så blev alltsammans väldigt uppenbart.

Det fantastiska var att när vi kunde hitta sätt att arbeta med varandra och vårt team där vi tillfredsställde båda behoven på att bra sätt så blev både resultaten och känslan i teamet mycket bra.