Två kvinnor tillsammans

Ett annat exempel på en vanlig projektion kan vara om du blir arg eller frustrerad i situationer när du inte vet vad du ska säga.

Om du då befinner dig i en situation med en grupp där andra är tysta så kanske du tänker ”usch vad dom är arga som sitter tysta”.

Här tar jag inte ansvar för min egen ilska och om någon i gruppen vid ett senare tillfälle blir arg av någon helt anledning så tänker jag ”se, jag hade rätt”.

Att låta andra göra förarbetet

En annan form av projektion är att lägga över mitt problem på andra för att se hur de löser det.

Självfallet är detta oftast inte en medveten process som att vi vaknar på morgonen och funderar på vem vi ska lägga över vårt problem på idag, vem ska jag projicera min problemfyllda film på idag för att se om, och framförallt hur, slutet blir lyckligt.

Till exempel kanske jag har svårt att hantera när andra människor blir irriterade på mig. Ett omedvetet sätt att hantera detta kan då vara att bli irriterade på människor i min omgivning för att se hur de hanterar detta.

Det vill säga jag utsätter omedvetet andra för samma situation som jag själv tycker är svår eller obehaglig. Sedan ser jag om jag kan lära något från hur de hanterar det.

Markus: Jag har en del av mig själv som starkt ogillar att vara inkompetent eller göra fel.

Denna har jag märkt att jag då och då har kastat över eller projicerat på min partner genom att till exempel stressa på en situation så att den blir knivig eller nästintill omöjligt att hantera för henne på ett bra sätt och sedan se hur hon hanterar detta.

Det är inte något jag har gjort medvetet, men det blir tydligt när jag ser tillbaka och tänker på det från perspektivet av projektioner. När jag istället äger den här rädslan hos mig själv och tar ansvarar för den så blir både jag, livet och vår relation lugnare.

Att föra fram sitt budskap genom andra varelser

Vi skriver varelser, för det behöver inte alls vara bara människor som vi projicerar saker och ting på. Det kan vara djur, växter, ja nästan vad som helst.

Ett exempel är mamman som till saknar sina vuxna barn och önskar att de ska besöka henne oftare. Istället för att säga det rakt ut så kan komma ut som att hennes katt längtar så efter att träffa dem igen, ”han blir ju så glad när ni är här”.

Filippa: Jag använder gärna våran hund som budbärare med det som jag vill säga till min partner.

Till exempel om han blir arg på mig och jag ser att hunden tycker att det är lite obehagligt så kan jag säga till honom att lugna sig för hundens skull fast det är lika mycket för min skull.