Par som kramas

Det handlar alltså om vad som behöver ske för att jag till exempel ska uppleva hälsa.

Ett exempel på ett vanligt förekommande regelverk för värderingen hälsa skulle till exempel kunna vara att jag behöver motionera minst 4 gånger i veckan och minst 45 minuter per gång, förutom det behöver jag också äta sund, näringsrik och vitaminrik mat som tillagats med omtanke och kärlek.

Dessutom behöver känna mig avslappnad och lugn, det vill säga inte stressad, varje dag och jag behöver fylla mitt huvud med tankar på naturen och välmående.

Vi kan konstatera att det samtidiga uppfyllande av dessa regler är fullt möjligt, men samtidigt mycket tufft, i detta fall att kunna se tillbaka på en vecka där jag motionerat 4 gånger 45 minuter och varje dag ätit nyttig mat tillagad med kärlek samtidigt som jag aldrig känt mig stressad och hela tiden haft sunda tankar i mitt huvud.

Det sista kan låta absurt, men det är ofta så vi har skapat programmeringen av vårt nervsystem, ofta omedvetet. Att allt detta måste ske samtidigt och hela tiden för att jag verkligen skapa uppleva min värdering.

Ett annat exempel

Ett annat exempel vi har stött på är om jag värderar rikedom, att känna mig rik. Vad behöver ske för att jag ska känna mig rik?

Här kan jag också ha ett snårigt regelverk om att till exempel vara fullständigt skuldfri, ha ett antal miljoner på ett schweiziskt bankkonto, kunna köpa vad jag vill och när jag vill och aldrig tänka en tanke av oro kopplat till pengar.

Markus: När jag först kom i kontakt med detta perspektiv, att vi har regler för vad som behöver ske för att vi ska uppleva våra värderingar så insåg jag (med lite benägen hjälp) att jag hade en snårskog att ta mig igenom innan jag tillätt mig att uppleva mina toppvärderingar i livet. Det var nästan omänskligt svårt.

Jag bytte ut en stor del av värderingar i toppen på min lista av värderingar så det är svårt att ge exempel på hur reglerna förändrades för en specifik värdering, men för de nya värderingar som hamnade längst upp på min lista så gjorde jag reglerna mycket, mycket enklare att uppnå.

Det verkade nästan lite löjligt först och min prestardel som gillar att ställas inför svåra problem protesterade en smula mot enkelheten i det hela. Skillnaden efteråt är dock markant i hur avslappnad jag känner mig och i hur lättsamt det är att känna en tillfredsställelse i livet.