Två händer med förlovningsringar

Avvisande uppstår när det har byggts upp så mycket motstånd och förbittring att det blir omöjligt för dig att behålla en känslomässig koppling till din partner. Du drar dig undan. Du blir avtänd både känslomässigt och sexuellt.

Du säger kanske saker som: ”Jag vill inte prata om det här mer”. Du kanske lämnar rummet, rusar ut ur bostaden eller så stänger du bara av och vägrar ge din partner någon uppmärksamhet eller ens låtsas om att de existerar.

Du känner igen avvisandet på att du till exempel inte vill vara med din partner eller att du alltid tar motsatt åsikt eller synsätt jämfört med deras. Ett annat kännetecken är fantasier om andra människor eller om att vara otrogen och ha en affär vid sidan av.

Avvisande är den naturliga följden av att bära omkring på ansamlad förbittring. Du förmår inte vara nära din partner eller relatera till henne utan att uppleva all din ansamlade spänning och förbittring. Du hanterar detta genom att skjuta dem ifrån dig för att få en tillfällig lättnad.

Om inte ert sexliv har försämrats avsevärt redan så kommer det definitivt att göra det här. Du kan uppleva att du fortfarande älskar din partner och känner kärlek till honom eller henne, men där finns inte längre någon attraktion.

Det finns inte längre någon förälskelse. Tanken på sex kan kännas motbjudande eller till och med äcklande. Det kan också vara så att ditt intresse för sex med din partner helt enkelt inte finns där längre.

Om du lever i tron att skilsmässor kan hjälpa så kommer du troligen att bestämma dig för att göra slut på relationen i den här delen av tunneln. Ett förhållande som tar slut när parterna befinner sig i den här delen av tunneln, i avvisandets land, kommer med största sannolikhet att leda till en smärtsam och bitter separation.

Tar du inte heller nu upp dina känslor, vilket kan vara en utmaning nu då de samlat så mycket energi, har du snart sopat så mycket under mattan att det inte längre går att komma in eller ut ur huset. Livet blir enformigt, utan livslust och glädje.

Framförallt så blir steget in i tunnelns mörkaste delar oundvikligt, den delen där undertryckandet håller till.

Undertryckande

Detta varningstecken är inte längre bara ett varningstecken, det är ett tillstånd av känslomässig död. Det är den farligaste delen av tunneln.

Du hamnar här när du är så trött på att kämpa emot att du framgångsrikt trycker ner alla dina negativa känslor för att behålla husfriden, för familjens skull eller för att inte det ska se illa ut för omgivningen.

Du känner att ”det är ingen idé att försöka längre, låt oss glömma alltihop, jag är för trött för att ta tag i det här”. Du slutar bry dig.