Två händer med förlovningsringar

Den känslomässiga döden du träder in i för att skapa någon form av bekvämlighet sprider sig som en istid till andra delar av ditt liv.

Du förlorar allt vad entusiasm och livsgnista heter. Livet blir förutsägbart och tråkigt.

Det är inte smärtsamt, men heller inte glädjefullt. Fysisk trötthet blir en trogen följeslagare i ditt liv.

Det som är klurigt med undertryckande är att ni vi tittar in utifrån på ett par som befinner sig I den här delen av tunneln så kan det se ut som att de är lyckliga. De är troligen vänliga och artiga mot varandra och bråkar sällan eller aldrig. Du leds kanske att tro att de har en härlig relation tills den dag du hör att de ska skilja sig.

Markus: Jag hade en lärare i personlig utveckling, en man från Italien, som definierade patologiska sjukdomar som frusen passion.

När vi låter vår passion frysa, när livslusten inte längre pulserar i vårt blod, då bjuder vi in alla möjliga psykiska och fysiska åkommor med öppen dörr.

Ännu värre är paret som är så djupt in i undertryckandet att de inte tror att de har några problem. De har gett upp sina energifyllda, romantiska drömmar och har accepterat att livet är ett enda stor noll-läge.

De har tränat sig i att veta vad de kan förvänta sig och vad de inte kan förvänta sig. De har skapat en förutsägbar bubbla i vilken de har lyckats övertyga sig själva om att de är lyckliga.

Problemet för ett par som befinner sig här ligger i att så länge de inte medger att de vill ha en förbättring av relationen, så kommer den att förbli i samma känslomässiga kylskåp och dödläge.

En snabbtur genom tunneln

Du har troligen upplevt de olika varningstecknen, de olika delarna i tunneln, de gånger du haft ett gräl med din partner. Till exempel genom följande tankar eller uttryck:

  1. Motstånd “Jag gillar inte när du säger åt mig vad jag ska göra”
  2. Förbittring ”Jag hatar när du försöker kontrollera mig”
  3. Avvisande ”Jag kommer att göra som jag vill, jag bryr mig inte om dig”
  4. Undertryckande ”Jag antar att jag betedde mig rätt dumt, det är bäst jag bara glömmer hela diskussionen”

En resa genom tunneln kan ta dagar, timmar, minuter eller till och med sekunder. Varje gång du undertrycker en känsla så går du genom dessa fyra stadier eller varningstecken.

Vissa människor har blivit så bra på att undertrycka sina känslor att de automatiskt går från motstånd till undertryckande på några korta ögonblick utan att de är medvetna om det.