Två händer med förlovningsringar

I varje normal relation mellan två människor kommer det att finnas en viss nivå av motstånd mellan dem. Motstånd uppstår när du börja motstå någonting som din partner är, gör eller känner.

Du börjar med din inre röst att kritisera dem och det är möjligt att du märker hur du tar lite avstånd från din partner. Ett exempel är att du befinner dig på en fest tillsammans med din partner och hon börjar berätta samma historia som hon alltid berättar på fester.

En historia som du har hört många gånger förut. Den här gången märker du att du börjar känna motstånd mot henne och en känsla inom dyker upp i stil med: ”Oh nej, här går hon igång med sin historia igen”.

Ett annat exempel är att din man påminner dig om att betala en räkning och du märker hur du för ett kort ögonblick stänger av dig själv gentemot honom.

Sättet som de flesta människor hanterar motstånd på är att de ignorerar det och låtsas att det inte existerar. Det kan innefatta tankar som: ”Det är ingen stor grej” eller ”Var inte så kritisk, ingen är trots allt perfekt” eller kanske ”Bara glöm det, det är onödigt att väcka den björn som sover”.

Om du inte berättar sanningen om ditt motstånd för din partner och hanterar det tillsammans kommer de där små motstånden att staplas på hög och leda vidare in i tunnelns mörker mot det andra varningstecknet, förbittring.

Det är som att sopa saker under mattan, till slut växer sig knölen under mattan sig så stor att det börjar bli knöligt att ta sig fram utan att besvär.

Förbittring

Detta är en mer aktiv del av tunneln än vad motståndet är. Det är ett intensivt ogillande och skuldbeläggande gällande vad din partner gör. Din partner har nu verkligen börjat irritera dig.

Du märker hur små saker får dig att bli arg, hur du överreagerar på saker som egentligen inte spelar så stor roll. Samlat motstånd börjar bubbla inombords i förbittringens form.

Om vi fortsätter exemplet med min partner som berättar sin historia och jag upprepade gånger inte kommunicerar mitt motstånd mot det hela, kommer en dag då jag inte längre bara känner motstånd mot historien, utan nu väcker den en stark förbittring i mig.

Jag kanske tänker eller känner: ”Jag hatar när hon berättar den där historien, hon gör sig själv till sånt åtlöje”.

Tillsammans med förbittringen kommer oftast också inre upplevelser av ilska och anspänning. Du börjar känslomässigt ta avstånd från din partner. Kännetecken för detta varningstecken är känslor som ilska, frustration, irritation, vassa kommentarer och hat.

Fortsätter du att sopa under mattan och inte kommunicerar din förbittring på ett bra sätt till din partner så ökar farten in i tunnelns mörker, passionen blir allt mer avlägsen, liksom det härliga känslolivet er emellan och det tredje varningstecknet, avvisande närmar sig med stormsteg.